Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-05@12:15:26 GMT

کمبود آهن با بدن چه می کند؟

تاریخ انتشار: ۲۱ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۳۴۳۳۶۷

‍‍‍‍‍‍

علامت های کم‌خونی نارسایی قلبی  نتیجه فقرآهن درمان نشده دریافت مکمل آهن چه زمانی  مناسب تر است

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایرنا، متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: آنمی یا کم خونی با تولید گلبول های قرمز کوچک و کاهش سطح هموگلوبین در گردش شناخته می شود. این نوع کم خونی که با نام میکروسیتیک (میکروسیت به معنی سلولهای کوچک است، به دلیل کمبود مواد مغذی مورد نیاز در سنتز سلول های خونی، سلول ها کوچکتر از اندازه طبیعی ساخته می شوند) در واقع مرحله نهایی کمبود آهن است و نشانگر نقطه نهایی محرومیت طولانی از آهن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دکتر گلبن سهراب در مورد مهمترین علت های ایجاد کم خونی اظهار داشت: علل اصلی ایجاد کننده کمبود آهن در بدن متعدد است که از جمله آن می توان به دریافت ناکافی آهن از طریق رژیم غذایی نامناسب، جذب ناکافی آهن ناشی از اسهال، کاهش ترشح اسید معده، بیماری های روده ای از جمله سلیاک (حساسیت پرزهای روده به پروتئین گندم، جو و چاودار که باعث سوء جذب می شود)، گاستریت آتروفیک (التهاب معده که باعث تحلیل رفتن سلول های ترشح کننده اسید معده می شود)، گاستروکتومی (برداشتن معده از طریق جراحی) کلی یا جزیی و تداخل داروها اشاره کرد.
وی افزود:‌ افزایش نیاز بدن به آهن برای افزایش حجم خون در دوران رشد، شیرخواری، کودکی و نوجوانی و دوران بارداری، افزایش میزان دفع آهن در اثر خونریزی های زیاد قاعدگی، خونریزی از زخم، واریس های مری، کولیت اولسراتیو (التهاب روده بزرگ که همراه با زخم باشد)، کرم های انگلی یا بیماری های بدخیم، اختلال در رهاسازی آهن از ذخایر آهن به داخل خون و نقصان در استفاده از آهن بر اثر التهاب مزمن یا سایر اختلالات مزمن به جز موارد استثناء از دیگر علل بروز کم خونی است.

عضو هیات علمی دانشگاه با بیان این که خونریزی های خیلی زیاد قاعدگی، می توانند باعث کم خونی فقر آهن در زنان شود، ادامه داد: متاسفانه بسیاری از زنان از تاثیر این خونریزی ها آگاه نیستند. کم خونی فقر آهن در مردان در نتیجه خونریزی رخ می دهد.

علامت های کم‌خونی

متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: کاهش توان کار و تحمل ورزش از نشانه های کم خونی است. از آنجا که کم خونی آخرین تظاهر کمبود مزمن و طولانی مدت آهن است، علایم زود هنگام دیگری نشان دهنده اختلال در کارکرد سیستم های مختلف بدن است، به عنوان مثال، کاهش توان کار و تحمل ورزش، انعکاس دهنده عملکرد ناکافی ماهیچه هاست.

سهراب تظاهرات عصبی کم خونی شامل تغییرات رفتاری مثل خستگی، بی اشتهایی، پیکا (تمایل به مصرف مواد غیر خوراکی مانند گچ و خاک و ...) و ویار به خصوص یخ خوری است، همچنین تکامل غیرطبیعی ذهنی در کودکان حکایت از وجود کمبود آهن است قبل از اینکه کم خونی آشکارا پیشرفت کند.
وی تاکید کرد: از جمله علایم دیگر کمبود اولیه آهن کاهش قدرت ایمنی و بروز عفونت های مکرر است. با پیشرفت کم خونی فقر آهن، اشکال در ساختمان و عملکرد بافت های پوششی به خصوص زبان، ناخن ها، دهان و معده بروز می کند. ممکن است پوست زرد کم رنگ شود و درون پلک پایین به جای قرمز صورتی باشد. تغییرات دهانی شامل: تحلیل رفتن نوک زبان، سوختگی، قرمزی و در موارد شدید ظاهر زبان براق، کاملا مسطح و مومی، التهاب گوشه های دهان و اشکال در بلع نیز ممکن است رخ دهد. همچنین نازکی و صاف شدن سطح ناخن ها که در نهایت منجر به ناخن های قاشقی شکل می شود.

نارسایی قلبی  نتیجه فقرآهن درمان نشده

متخصص تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: کم خونی فقر آهن پیشرونده و درمان نشده به تغییرات قلبی عروقی و تنفسی منجر می شود که در نهایت ممکن است به نارسایی قلبی بینجامد.  
سهراب گفت:‌ درمان باید اصولا بر مبنای بیماری یا علت اصلی که منجر به کم خونی شده است متمرکز شود. هدف اصلی درمان کم خونی فقر آهن، تجدید ذخایر آهن در بدن است. بنابراین درمان اصلی کم خونی فقر آهن، تجویز خوراکی آهن به شکل فروس (آهن دو ظرفیتی که جذب بهتری دارد ) است.
وی عنوان کرد: اگرچه بدن هر دو شکل آهن (سه ظرفیتی و فروس) را مصرف می کند، اما شکل فروس در روده بهتر جذب می شود. آهن در دستگاه گوارش تحت تاثیر موادی مانند فیتات (در نانهای سبوس دار که خوب تخمیر نشده اند می تواند مانع جذب آهن شود) واگزالات (در گروه سبزیها وجود دارد)، فسفات و کلسیم (عناصر دو ظرفیتی مهار کننده های جذب آهن) قرار می گیرد و به این شکل، جذب آن از روده کاهش می یابد.

دریافت مکمل آهن چه زمانی  مناسب تر است

به گزارش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، این متخصص تغذیه تاکید کرد: آهن با معده خالی بهتر جذب می شود، اما نکته اینجاست که ممکن است این روش موجب تحریک معده  شود و در ادامه با  عوارض جانبی گوارشی شامل تهوع، ناراحتی و درد شکم، احساس کشیدگی در ناحیه شکم، سوزش سردل، اسهال یا یبوست همراه شود. بنابراین در صورت بروز این عوارض، توصیه می شود که به جای مصرف آهن با معده خالی، با وعده غذایی مصرف شود، اما این کار قابلیت جذب آهن را به شدت کاهش می دهد.    
سهراب گفت:‌ معمولا برای درمان کمبود آهن توصیه می شود مکمل آهن خوراکی به مدت سه ماه روزانه مصرف شود. اسید آسکوربیک یا ویتامین سی می تواند باعث افزایش جذب آهن شود که منابع عمده این ویتامین، میوه ها و سبزیجاتی مانند آلو، خربزه، ریواس، انبه، گلابی، طالبی، گل کلم، آب پرتقال، لیمو شیرین، سبزی ها، لیمو ترش، سیب و آناناس است.
وی تاکید کرد:  معمولا ۲ تا ۳ روز پس از تجویز مکمل آهن، افزایش تعداد گلبول های قرمز خون دیده می شود، اما افراد مبتلا به کم خونی فقر آهن، ممکن است بهبود عینی در خلق و خو و اشتها را زودتر گزارش دهند؛ بنابراین توصیه می شود مصرف مکمل آهن حتی در صورت رسیدن هموگلوبین به سطوح نرمال، به منظور اشباع ذخایر آهن در بدن به مدت چهار تا پنج ماه ادامه یابد.
این متخصص تغذیه درباره مواردی که کم خونی با مکمل یاری آهن، اصلاح نمی شود، نیز گفت: پزشک می تواند از آهن به صورت تزریقی (آهن دکستران وریدی) برای جبران کم خونی و اشباع ذخایر بدن استفاده کند؛ چرا که با تجویز وریدی آهن، اشباع ذخایر آهن سریعتر اتفاق می افتد.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی گفت:  علاوه بر دریافت مکمل، دریافت منابع غذایی غنی از آهن توصیه می شود. جگر، قلوه، گوشت قرمز، میوه های خشک، نخود و لوبیاهای خشک، آجیل، سبزیجات برگ سبز، نان و غلات کامل غنی شده، غلات صبحانه در ردیف غذاهایی هستند که بیشترین محتوای آهن را دارند. بطور کلی آهن از نوع هِم که در گوشت، ماهی و ماکیان وجود دارد بهتر از آهن غیرهِم که عمدتا در تخم مرغ، غلات، سبزیجات و میوه ها وجود دارد، جذب می شود.
سهراب افزود: استفاده از مهارکننده های جذب آهن از دیگر موارد است. این مواد در ترکیباتی مانند کربنات، اگزالات، فسفات و فیتات (موجود در نان های تخمیر نشده، غلات تصفیه نشده و لوبیای سویا) یافت می شوند. فاکتورهای موجود در فیبر سبزیجات ممکن است جذب آهن غیرهم را مهار کنند به این شکل که چای و قهوه در صورت مصرف همراه وعده غذایی، می توانند جذب آهن به ویژه آهن غیرهِم را تا ۵۰ درصد کاهش دهند.  
وی در ادامه نسبت به مصرف بی رویه مکمل آهن بدون توجه به نتایج آزمایش خون هشدار داد و گفت: این موضوع می تواند باعث افزایش ذخایر آهن (فریتین) شود که درنهایت به افزایش التهاب در بدن منجر خواهد شد؛ بنابراین اضافه دریافت آهن می تواند روند واکنش های اکسیداتیو را که زمینه ساز سرطان است، تسریع کند.
سهراب در ادامه با بیان این که برخی داروها از جمله آنتی اسیدها جذب آهن را کاهش می دهند، ادامه داد: قرص آهن می تواند اثر برخی داروها مانند آنتی بیوتیک های تتراسایکلین، پنی سیلامین و سیپرو فلوکساسین و داروهای ضد پارکینسون، متیل دوپا، لودوپا را کاهش دهند. بنابراین بین مصرف مکمل آهن با این داروها ۲ ساعت فاصله بگذارید.

منبع: ایرنا این مطلب برایم مفید است بلی ۰ نفر این پست را پسندیده اند لینک کوتاه لینک کپی شد کم خونی کمبود آهن کم خونی فقر آهن آهن خون آنمی اخبار مرتبط کمبود آهن خون چه مشکلاتی ایجاد می کند؟ رژیم غذایی آهن‌دار را بشناسید سردی دست ها نشانه چه بیماری است؟ همه چیز درباره فقر آهن (جزئیات کامل) آشنایی با چهار منبع غذایی غنی از آهن آهن و آنچه باید در مورد آن بدانیم ارسال نظر

قیمت مسکن صرافی ارز دیجیتال خرید ارز دیجیتال نقشه مترو تهران تقویم ۱۴۰۰ آخرین خبر ها کمبود آهن با بدن چه می کند؟ ساده‌ ترین راه کاهش وزن! شکار دیدنی ناسا از سیاره زهره + عکس چه افرادی دوز چهارم واکسن کرونا را تزریق کنند؟ زمین در سال ۲۱۰۰چه شکلی است؟ چگونه زخم دهانه رحم را درمان کنیم؟ ویژگی های جدید اینستاگرام حرکت بهتر نابینایان با فناوری جدید هواوی آغاز واکسیناسیون کودکان ۵تا ۹سال در مشهد پرونده های کثیرالشاکی و کثیرالمتهم مهم ترین چالش قضایی تهران است مسئولان بهشت زهرا: پذیرش ۱۷۰ تا ۲۰۰فوتی در تهران حاشیه های جالب دنیای فوتبال سیگار کشیدن عملکرد شناختی مغز را مختل می کند گفت و گوی ملک سلمان و جو بایدن در مورد ایران تقدیر عجیب از زاکانی بر روی سنگ قبر نیما یوشیج! + عکس کنایه مجری معروف صداوسیما به افزایش قیمت گوشت نمایش آبرومندانه الهلال برابر چلسی ‏هزار روز تا بازگشت پمپئو یا ترامپ؟! ادامه مذاکرات اولیانوف و مورا در خصوص احیای برجام موافقت کمیسیون تلفیق با افزایش حقوق محیط بانان قیمت خودروهای آمیکو + جدول قیمت کامل (۲۰ بهمن ۱۴۰۰) پنجره‌ هوشمندی که دمای اتاق را تنظیم می‌ کند حضور مقام عالی‌رتبه در سفارت ایران در وین قیمت خودروهای بایک + جدول قیمت کامل (۲۰ بهمن ۱۴۰۰) قیمت خودروهای کی ام سی + جدول قیمت کامل (۲۰ بهمن ۱۴۰۰) حضور معاون وزیر خارجه بریتانیا در کنگره آمریکا در مورد مذاکرات وین فاجعه تهیه آبمیوه از پرتقال های فاسد در شمال + فیلم قیمت لوکس ترین مدل های آبمیوه گیری + جدول سرگیجه ناشی از کرونا چه نشانه هایی دارد؟ اگر بایدن این توافق را امضا نکند هیچ اتفاقی نمی افتد وضعیت مدارس ایران را با جهان مقایسه کنید، گریه‌ تان می‌ گیرد بازار گوشت قرمز به ثبات می‌رسد معیار برگزاری راهپیمایی خودرویی ۲۲ بهمن اعلام شد کاهش قیمت مسکن در راه است؟ نیروهای مسلح تا پایان شیوع اومیکرون آمادگی داشته باشند منشا جنایت اهواز فضای مجازی بود سی ان ان: دولت بایدن مهلت توافق را پایان فوریه تعیین کرد مسیر راه آهن تهران - ارومیه بازگشایی شد افزایش مبتلایان کرونا در تهران برکناری عزیزی خادم رسمی شد قیمت یخچال‌ فریز به ۲۰۰ میلیون هم رسید (جدول) احتمال ۴ سال زندان برای لگد به گربه + فیلم کاهش دمای هوا در سواحل شمالی کشور قیمت خودروهای جیلی + جدول قیمت کامل (۲۰ بهمن ۱۴۰۰) بازار خودرو در انتظار معجزه است؟ خودروسازان آلمانی در چه وضعیتی هستند؟ بایدن بین ایران و اسرائیل یکی را انتخاب کند سفر ارزان به شیراز چند؟ (جدول) داشتن ماسک و دو دوز واکسن الزامی است هشدار آتش سوزی برای خودروهای هیوندا و کیا بازارچه آنلاین گوشی موبایل گوشی ال جی گوشی اپل، آیفون گوشی آنر DokwxNAm2RGmAAYq(1)-svg حوزه های پوشش خبری صفحه نخست  اقتصاد کلان  مسکن  طلا و ارز  خودرو  بورس  بیمه  بازرگانی  انرژی  صنعت  شهر  فناوری شبکه های اجتماعی  درباره ما  تماس با ما آرشیو  تبلیغات اخبار بیمه

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ و متعلق به

پایگاه خبری اقتصادآنلاین

میباشد و استفاده از آن با ذکر منبع بلامانع است.

طراحی سایت خبری و خبرگزاری آسام

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: کم خونی کمبود آهن کم خونی فقر آهن آهن خون آنمی متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه علوم پزشکی کم خونی فقر آهن جدول قیمت کامل قیمت خودروهای توصیه می شود ۲۰ بهمن ۱۴۰۰ جذب می شود کمبود آهن ذخایر آهن مکمل آهن جذب آهن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۴۳۳۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش قیمت جهانی موادغذایی

آژانس مواد غذایی سازمان ملل‌متحد اعلام کرد که قیمت جهانی موادغذایی در ماه آوریل برای دومین ماه افزایش یافته است.

به گزارش ایسنا، شاخص قیمت جهانی آژانس موادغذایی سازمان ملل‌متحد در ماه آوریل برای دومین ماه متوالی افزایش یافت، زیرا افزایش قیمت گوشت و افزایش اندک روغن‌های گیاهی و غلات بر کاهش قند و محصولات لبنی غلبه کرد.

این آژانس در روز جمعه (۳ می) اعلام کرد که شاخص قیمت سازمان خواربار و کشاورزی (فائو) در آوریل به طور متوسط ۱۱۹.۱ واحد بود که از ۱۱۸.۸ واحد ماه مارس افزایش داشت. با این حال، آمار فائو در آوریل ۷.۴ درصد کمتر از سطح سال قبل بود. این شاخص در ماه فوریه به پایین‌ترین حد خود در سه سال اخیر رسید زیرا قیمت موادغذایی همچنان از اوج رکورد در مارس ۲۰۲۲ و در آغاز درگیری روسیه و اوکراین صادرکننده محصولات کشاورزی ادامه داشت.

گوشت در ماه آوریل، با ۱.۶ درصد افزایش نسبت به ماه قبل، بیشترین افزایش قیمت را نشان داد. شاخص غلات فائو برای پایان‌دادن به افت سه ماهه افزایش یافت که به دلیل افزایش قیمت‌های صادراتی ذرت بود. قیمت روغن نباتی نیز بالاتر رفت و به دلیل قدرت در روغن آفتابگردان و کلزا، افزایش قیمت‌های قبلی را به بالاترین سطح ۱۳ ماهه رساند.

با توجه به بهبود چشم‌انداز عرضه جهانی، شاخص قند به شدت کاهش یافت و نسبت به ماه مارس ۴.۴ درصد کاهش یافت و به ۱۴.۷ درصد کمتر از سطح سال قبل خود رسید. قیمت لبنیات کاهش یافت و به ۶ افزایش ماهانه متوالی پایان داد. در داده‌های جداگانه عرضه و تقاضای غلات، فائو برآورد خود را از تولید جهانی غلات در سال‌های ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۴ به ۲.۸۴۶ میلیارد تن از ۲.۸۴۱ میلیارد تن پیش‌بینی کرده بود که ۱.۲ درصد نسبت به سال قبل افزایش داشت که به دلیل به‌روزرسانی ارقام میانمار و پاکستان بود.

آژانس پیش‌بینی خود را برای محصولات آتی و برای تولید جهانی گندم در سال ۲۰۲۴ از ۷۹۶ میلیون تن در ماه گذشته به ۷۹۱ میلیون تن کاهش داد که نشان‌دهنده کاهش بیشتر در کاشت گندم در اتحادیه اروپا از آنچه قبلاً انتظار می‌رفت، بود.

بر اساس گزارش رویترز، چشم‌انداز بازنگری شده تولید گندم در سال ۲۰۲۴ با این وجود حدود ۰.۵ درصد بالاتر از سطح سال قبل بود.

دیگر خبرها

  • سکه به کانال ۴۱ میلیون تومان بازگشت
  • افزایش قیمت جهانی موادغذایی
  • برنامه سینماهای تهران، مشهد و شیراز امروز ۱۶ اردیبهشت + ساعت اکران «مست عشق» و قیمت بلیت
  • اشتباه قند خونی درباره دیابت
  • استرس زیاد و کمبود خواب، وزن را افزایش می‌دهد
  • بند قانون جوانی جمعیت به دلیل کمبود ماما اجرا نمی شود
  • کمبود این ویتامین سبب کاهش وزن می‌شود
  • ۹۰۰۰ کمبود ماما در مقابل ۳۰۰ مجوز استخدام
  • کمبود این ویتامین سبب لاغری می‌شود
  • برنامه سینماهای تهران، مشهد و شیراز امروز ۱۴ اردیبهشت + ساعت اکران «مست عشق» و قیمت بلیت